Το μάρμαρο είναι πέτρωμα αποτελούμενο από ασβεστίτη (CaCO3) ή και από το συνδυασμό των ορυκτών ασβεστίτη (CaCO3) και δολομίτη ((Ca,Mg) (CO3)2) και έχει δημιουργηθεί από την μεταμόρφωση ασβεστόλιθων, δηλαδή ιζηματογενών ανθρακικών πετρωμάτων. Η λέξη ετυμολογείται από την αρχαιοελληνική μάρμαρος, δηλαδή «λαμπερός λίθος». Η εικόνα που συνδέεται συνήθως με την αρχαιοελληνική μνημειακή γλυπτική είναι αγάλματα και οικοδομήματα από  λευκόμάρμαρο.

Στην εμπορική γλώσσα, ως μάρμαρο θεωρείται κάθε κρυσταλλικό πέτρωμα, με ορυκτολογική σύσταση στην οποία επικρατούν κυρίως ορυκτά με σκληρότητα 3 ως 4 της σκληρομετρικής κλίμακας Mohs Tο ειδικό βάρος του ποικίλλει από 1,8 – 2,85 περίπου.Το μάρμαρο έχει τη χημική σύνθεση του ανθρακικού ασβεστίου ή ασβεστίτη (CaCO3) ή του δολομίτη ((Ca,Mg) (CO3)2) ή και συνδυασμό των δύο ορυκτών. Ο καθαρός ασβεστίτης είναι λευκός, αλλά ορυκτές προσμίξεις προσθέτουν  χρώμα σε τυχαία πρότυπα. Για παράδειγμα ο αιματίτης προσθέτει το κόκκινο χρώμα.

Όλα τα άλατα ανθρακικών οξέων, δεχόμενα την άμεση επίθεση των οξέων, παράγουν διαλυτά οξέα και διοξείδιο του άνθρακα. Συνεπώς, η όξινη βροχή αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό των μαρμάρων μαζί με την ατμοσφαιρική μόλυνση.

Το μάρμαρο έχει την ιδιότητα να αντανακλά το φως. Το μάρμαρο της Θάσου παρέχει υψηλή αντανάκλαση του ηλιακού φωτός συγκριτικά με άλλα λευκά μάρμαρα παγκοσμίως, κρατώντας δροσερή θερμοκρασία για παρατεταμένη χρονική περίοδο, καθιστώντας το ιδανικό για ορθομαρμάρωση σε θερμότερες περιοχές.

Το μάρμαρο έχει επίσης την ιδιότητα να απορροφάει τα υγρά. Δημιουργώντας τα χειροποίητα μαρμάρινα κοσμήματά μας κατά την λείανση και στίλβωση της επιφάνειάς τους πραγματοποιείται αδιαβροχωποίησή τους σε μεγάλο βαθμό, παρ’ όλα αυτά θα συνιστούσαμε την αποφυγή της άμεσης επαφής τους με αρώματα, άλατα, μελάνη, καφέ, κρασί, λάσπη, χρώματα και μαρκαδόρους.

Για τον καθαρισμό λεκέδων που δημιουργούνται κατά την επαφή με το μάρμαρο μπορεί κανείς να τους απομακρύνει χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και το ειδικό γυαλόχαρτο υψηλού βαθμού που θα συνοδεύει κάθε αγορά σας.

Αποφύγετε κάθε είδους απορρυπαντικά και όξινες ουσίες καθώς θα προκαλέσουν γρατσουνιές και θα οδηγήσουν στην απώλεια λάμψης.